Magherus


Magherus

Satul Magherus apartine comunei Ozun, fiind situat la marginea de sud a judetului Covasna, in prelungirile nordice ale Muntilor Buzaului, la o altitudine de 574 m, pe DJ 112 B. Vestigii arheologice. In perimetrul satului s-au descoperit mai multe fragmente ceramice neolitice. La nord de sat, pe locul "Poalele dealului Ivanca", langa un val de pamant, s-a gasit un topor neolitic de piatra, iar in apropiere, aschii de jaspis, neolitice. Pe un deal de langa sat au fost identificate fragmente ceramice eneolitice, iar in vatra satului un cutit de fier, apartinand probabil La Téne-ului, si numeroase caramizi si fragmente ceramice romane. Sapaturile din 1909 au scos la iveala doua apeducte romane care coborau de pe dealul Magherus. Pe acelasi deal s-au gasit si doua monede de aur (denari imperiali romani) de la Nero si Domitian. Tot in vatra satului s-a descoperit si un tezaur cu peste 100 de monede romane republicane.

Prima atestare documentara: 1512, Monyijoros.

Denumiri istorice romanesti: 1750, Magyarosa [Magiarosa]; 1787, Aluny [Aluni]; 1854, Magierus.

Conscriptiile confesionale din 1733 si 1762 inregistreaza in Magherus 60 de ortodocsi. In 1805, in localitate existau 11 familii de romani, iar in 1829 (conform unei conscriptii inedite) erau 10 familii cu 41 de suflete: Teodor Chendi, Gheorghe Baciu, Ioan Iesan, Rad Vargau, Gheorghe Dragomir, Stan Pavel, Gheorghe Chirita, Stan Pavel cel Batran, Gheorghe Chereches, Gheorghe Murcui.

Potrivit conscriptiei urbariale din 1820, judele satului era Gheorghe Chirita, probabil cel din 1829 (Kiritza Gyorgy), si juratii: Drágámér Mihály, Varga Ráduly, Drágámér István. Printre locuitorii satului se aflau si Stephanus Drágamér, .eodorus Vaszi, Michael Drágamer, Georgius Kritsa, Antonius Szávuly. In dictionarul lui Ignaz Lenk von Treuenfeld de la 1839, satul este mentionat ca fiind locuit de secui graniceri, de secui si de romani.

Biserica din Magherus, zidita in 1786, l-a avut drept ctitor pe negustorul brasovean George Radu Leca. In 1864, prin grija preotului Dimitrie Popovici, membru al ASTREI, si a cantorului Nicolae Crisbasianu, au fost "adunate si vandute produse naturale in valoare de 2,33 florini",

suma donata Asociatiunii. Cativa ani mai tarziu, pe feciorii preotului Popovici ii gasim printe elevii liceului "Andrei Saguna" din Brasov.

La 15 iulie 1870, preotul Alexandru Maerusan scria pe o Evanghelie tiparita la Ramnic (1794), apartinand bisericii ortodoxe din Ojdula, ca "aceasta Sfanta Evanghelie este a bisericii din Magherus, cu hramul Adormirii Maicii Domnului".

Statisticile confesionale pun si ele in evidenta procesul de asimilare a romanilor din Magherus. Astfel, daca in 1894 existau in sat 21 de familii cu 60 de suflete, in 1912 sunt inregistrate doar 11 familii.

In vara anului 1937, in prezenta delegatiei Scolii Normale din Piatra Neamt, s-au sfintit clopotul si troita donate de aceata scoala credinciosilor romani din sat. Dupa anii tragici 1940-1944, comunitatea romaneasca din Magherus nu si-a mai revenit, astfel ca la recensamantul din 1992, in localitate nu mai exista nici nu roman.

Carti Ortodoxe

Cuprins