Surcea


Surcea

Satul Surcea apartine comunei Zabala si se afla la 3 km vest de Tamasfalau, pe DC 10.

Vestigii arheologice. In perimetrul localitatii s-au identificat mai multe unelte de piatra cioplita, fara precizarea epocii. Pe ogorul unui locuitor au fost culese fragmente ceramice, fusaiole de lut, oase de animale, lame de silex, apartinand epocii neolitice, precum si fragmente ceramice, un vas cu patru butoni, o ceasca cu toarta, apartinand epocii bronzului. In perimetrul localitatii s-au mai gasit fragmente ceramice datate din prima si a doua epoca a fierului.

In anul 1934, cu ocazia unor sapaturi, s-au gasit urmatoarele obiecte: o falera de argint aurit, reprezentand cavalerul trac, cu o pasare deasupra capului si un caine la picioare; o falera reprezentand un animal inaripat (grifon); patru baze de cupe, de forma semisferica, ornamentate in relief: snur, frunze de acant si lotus cu varful in jos; nicovale mici de fier, de dimensiuni diferite; o bara de argint (lingou) ca material brut; diferite vase ceramice, printre care o ceasca cu toarta, la fund decorata cu "omphalos", o oala decorata, o ceasca dacica si fragmente de fructiere. Tezaurul dateaza din sec. I i. Hr. Au fost culese si fragmente de vase romane, care indica o statiune foarte bogata si de lunga durata.

Prima atestare documentara: 1567, Zeorche.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Perr [Par]; 1854, Surce [Surcea].

In lustra din 1614 figureaza si iobagul Stefan Luca (Luka Jstuan) din Surcea, iar in conscriptia din 1699 sunt mentionati romanii: Nyagul Janos, Disznos Janos, Molnar Janos, Csonka Janos, Bukur, Szucs Istvan, Dragamer, Musa Janos, Ambrus. Asadar, in sat erau un morar si un blanar romani.

La 1829, intr-o conscriptie inedita, figureaza noua familii de romani, cu 29 de suflete, printre care: Perdi, Monor, Demeter, Maris, Marica, Stanca, Cretoaie.

Desi la sfarsitul secolului al XVII-lea era o comunitate distincta de romani, treptat, aceasta s-a dispersat in masa de secui, fiind deznationalizata.

In perioada interbelica a functionat si in Surcea scoala mixta cu sectie in limba romana.

Credinciosii romani de astazi din Surcea apartin parohiei Zabala.

Carti Ortodoxe

Cuprins