Bradesti


Bradesti

Comuna Bradesti este situata pe malul Tarnavei Mari, la locul de intalnire cu paraul Bradesti, la 43 km de Miercurea Ciuc pe DN 13A.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul localitatii au fost descoperite piese de silex, paleolitice. In vatra satului mai pot fi identificate ruinele unor turnuri romane, deocamdata necercetate.

Prima atestare documentara: 1532, villa Fenyed.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Brad [Brad]; 1830 Brad; 1854, Fenied.

Conscriptia din 1701-1702 a scaunului Odorhei mentioneaza in Bradesti pe iobagii Stefan Romanul (olah) si Bucur (Bukor) Furesz, proprietar de vite.

In anul 1770 este mentionat intr-un document romanul Petre Bucur (Bukur) din Bradesti, Mihai Bucur si Stefan Romanul (Olah).

Austriacul Ignaz Lenk von Treuenfeld mentioneaza in Lexikon-ul sau din 1839 ca satul Bradesti este locuit de secui si de romani.

Comuna se afla in sfera de influenta a municipiilor Odorheiu-Secuiesc si Miercurea-Ciuc, a oraselor Cristuru-Secuiesc si Vlahita, avand legaturi traditionale cu municipiile Targu Mures si Sighisoara.

Statistica demografica demonstreaza in mod evident faptul ca in secolul al XVIII-lea era in Bradesti o comunitate distincta de romani care, fara institutii proprii (biserica si scoala), nu a putut sa-si pastreze identitatea romaneasca.

In 1934, in Bradesti era invatatoar Ioan Murgu, iar in 1935 Valeria Bodocan.

Credinciosii din Bradesti apartin azi parohiei ortodoxe din Odorheiu Secuiesc.

Carti Ortodoxe

Cuprins