Andreeni


Andreeni

Satul Andreeni apartine comunei Avramesti si este situat in valea Goagiului, la o altitudine de 430-450 m si la 8 km de Cristuru Secuiesc, pe DJ 136.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului au fost descoperite: fragmente ceramice atipice, preistorice, un fragment de urna preistoric, fragmente ceramice dacice, altele din epoca migratiilor (sec. IV), cat si fragmente de vase modelate cu mana si cu roata (sec. II i. Hr.-I. d. Hr.).

Prima atestare documentara: 1409, Andreasfalua.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Andrasu [Andrasu]; 1850, Andrasu [Andrasu]; 1854, Andrasfalau.

La 1606, este pomenit, in Andreeni, un Nicolae Romanul (Olah). In lustra ordonata de principele Gabriel Bethlen din 1614, figureaza romanii jeleri: Luca Romanul (Olah Lukach) si Baltazar Romanul (Olah Boldisar). Todor Romanul (Olah) este mentionat in 1739.

In conscriptia romanilor ortodocsi (Conscriptio Volachorum Disunitorum) din 1783 se mentioneaza ca, in Andreeni, erau 3 capi de familie neuniti: Todor Ilies (Illies .odor), Vasile Ilies (Illjés Vaszi) si Dumitru Ilies (Illjés Dumitru), care aveau sotii si 5 copii si apartineau bisericii din Bodogaia.

Ecourile rascoalei lui Horia sunt reflectate in anul 1785, cand s-a desfasurat procesul romanului Bucur Topolop din Buia, insotit de iobagul Kovacs, care apartinea lui Molnos Emeric din Andreeni. Iobagul Kovacs povesteste ca, intorcandu-se dinspre Tarcesti, obosit, trage spre a se odihni la Cobatesti (asezare din fostul scaun Odorhei), unde asculta o discutie in care se comenteaza stari din timpul rascoalei:

Romanii intreaba pe unguri: Dar pe aici cum slujesc iobagii ? Acestia raspund: Ca si pana acum, la care romanii zic: Nobilii asa vroiesc ca sa fie ca si pana acum, dar daca romanii sunt inca razvratiti, apoi si ungurii vor sta alaturi de ei si va fi lucru rau(pentru nobili). Intrebandu-i de unde sunt, au raspuns ca de sub munti, apoi, dojenindu-i, martorul Kovacs s-a intors la Andreeni, unde i-a denuntat judelui satesc, si l-a ajutat pe acesta sa-i duca in temnita satului.

In 1937, la scoala primara din localitate, a fost invatator Marin Vartopeanu.

Carti Ortodoxe

Cuprins