Sancrai


Sancrai

Satul Sancrai apartine comunei Ilieni, fiind situat pe drumul judetean 112 Sfantu Gheorghe-Harman-Brasov, in vecinatatea sudica a orasului Sfantu Gheorghe, la o altitudine de 530-590 m, pe valea paraului Sancraiu, care izvoraste din Muntii Baraolt.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul localitatii, in locul numit "Culmea Lagului", situat intre sosea si drumul ce duce spre sat, s-a gasit un nucleu de obsidiana, probabil din epoca neolitica. In alt loc a fost descoperit un denar roman, emis in anul 89-88 i. Hr., care ar putea sa provina dintr-o asezare dacica.

Prima atestare documentara: 1566, Zentkijralij.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Szinkráj [Sancrai]; 1850, Szint Kraj [Sancrai]; 1854, San-Craiu.

Conscriptia romanilor din Trei Scaune din 1699 inregistreaza in Sancrai pe urmatorii capi de familie: Marina Opra, Nam Andras, Olah Miklos, Dragamer Raduly, Olah Mihaly, Olah Demeter, Philep Ruszuly, Gyorgy Molduvany, Sztancsul Tompo.

In dictionarul geografic al lui Ignaz Lenk von Treuenfeld de la 1839, localitatea Sancrai este mentionata drept "sat locuit de secui si romani".

Sancraiul se constituie ca filie a parohiei ortodoxe din Dobolii de Jos. Dupa 1995, in Sancrai locuieste familia ing. Ciprian Vranceanu, director general Romtelecom Sf. Gheorghe, sponsor generos al proiectelor culturale si sportive.

In Sancrai s-a nascut Kovács Sándor (1928-1984), muzeolog in Sfantu Gheorghe. A publicat in "Revista muzeelor", "Natura", "Contributii botanice", "Acta .eriologica" etc. Volume publicate: Baile Balvanyos si imprejurimile (in limbile romana si maghiara, 1970); si alte lucrari (in maghiara si romana).

Carti Ortodoxe

Cuprins