Pava


Pava

Satul Pava apartine comunei Zabala si se situeaza pe paraul Pava, afluent al paraului Zabala.

Prima atestare documentara: 1567, Pawa.

Denumiri istorice romanesti: 1750, Pava; 1854, Pava.

Denumirea localitatii Pava este de origine slavo-romana.

In lustra din 1614 sunt conscrisi in Pava si urmatorii locuitori romani: Olah .oma hauaselui fi - din Muntenia, Sikeosd Balas hauaselui fi - (Sikeosd = Surdu?) din Muntenia si Olah Balint - jeleri.

Conscriptia romanilor din Trei Scaune mentioneaza, in 1699, in Pava, urmatorii capi de familie romani: Bokor Peter, Durduly Janos, Szocs Boldisar, Czoffa Miklos, Czaofa Mihaly, Kadar Todor, Olah Todor, Kadar Gergely, Pavai Draguly, Juon Porkar, Pavai Bokor, Vrancsai Todor, Pavai Sztancsul. Asadar, un blanar (szocs), doi brutari sau cadari (kadar) romani si un porcar.

Un document din 1772, aminteste in Pava pe romanul Vintilla. In 1805 erau conscrise 17 familii de ortodocsi. Un document din 1807 pomeneste de Bucur Vasilie, locuitor in Pava. Conscriptia urbariala din 1820 ii mentioneaza si pe juratii Czofa Laszlo si Kondra Istvan (familia de romani Tofa este atestata si in 1699). In anul 1829 sunt atestate 7 familii romanesti cu 33 de suflete, dintre care: Niculateanu, Hulpoi, Ardeleanu, Lingurari, Hulpoaie, Gundita.

In 1863, cele 10 familii de credinciosi romani din filia Pava apartineau parohiei Covasna. In filia Pava sunt consemnate, in anul 1911, 8 familii de credinciosi romani, printre care: Vulpoi, Ciubuc, Paltaneu.

In perioada interbelica a functionat o scoala mixta cu sectie in limba romana. La 31 mai 1936, delegatia Scolii normale din Turnu Severin este prezenta in comuna Pava la sfintirea troitei donata de aceasta institutie localitatii pe care a adoptat-o. Delegatia a fost formata din 6 profesori si 75 eleve, care au prezentat si un frumos program artistic.

In prezent credinciosii romani apartin bisericii ortodoxe din Zabala.

Carti Ortodoxe

Cuprins