Criseni


Criseni

Localitatea Criseni apartine comunei Atid, fiind situata in valea Cusmedului, la 6 km de comuna.

Vestigii arheologice. Cercetarile au pus in evidenta existenta, in perimetrul localitatii a unei vetre preistorice. Au fost descoperite fragmente ceramice din epoca bronzului mijlociu si tarziu, altele apartinand culturii Wietenberg, pietre de rasnite si aschii de bazalt si fragmentul unei pietre de macinat, fragmente ceramice dacice si din epoca migratiilor, din sec. VII-IX.

Prima atestare documentara: 1382, Corospatac.

Denumiri istorice romanesti: 1850, Krisparou [Crisparau]; 1854, Crispatac.

Potrivit lustrei din 1614, ordonata de principele Gabriel Bethlen, in Criseni locuiau 5 familii cu numele Olah (un cap de familie se numea Olah Radul, adica Radu Romanul). La 1715 sunt pomeniti jelerii Dumitru Romanul (Olah), Andrei Romanul (Olah), Oprea Romanul (Olah). La 1736 sunt mentionati Stefan si Francisc Bacauanu (Bakoi) si iobagii Stefan Romanul (Olah) si Ioan Zaharia (Zakarias).

La 1761 sunt consemnate 12 familii de romani (5 grecocatolici si 7 ortodocsi): Gof (Istrate, Stanciu si Andrei), Lapadat, Pacurar, Moldovan, Boic (un Baicu era si la 1614). In 1782 erau in Criseni 10 capi de familie romani, cu 10 fii.

In conscriptia romanilor ortodocsi de la 1783, intocmita de oficialitati, in Criseni au fost inregistrati urmatorii 16 capi de familie barbati, impreauna cu sotiile si o vaduva (cap de familie) si 29 de copii ai lor, in total 52 de suflete: Kitsin Bukur, Guff Andras, Szöts Lapadat, Ioannes Lapadat, Kitzi Mihally, Kurta .odor, Pakular Janos, Kitsi Janos junior, Esztergas Vaszi, Pakular Janos, Sorban Josef, Sorban Moses, Santa Maté, Orban Janos, Molnar .odor, Fejér Janos, Kitsid Annok. Tot in 1783, in alta conscriptie, sunt inregistrati urmatorii capi de familie ortodocsi: Lapadat Senior, Lapadut Jantsi, Pasztor Mathe, Bokor Istvan, Molnar Demeter, Kitsi Mihaly, Kitsi Jancsi, Molnar Janos, Kitsi Andras, Janos Molnar, in total 10 capi de familie si 6 fii.

In dictionarul geografic al lui Ignaz Lenk von Treuenfeld de la 1839, localitatea Criseni este consemnata drept "sat locuit de graniceri secui si de romani".

Fara institutii, care sa-i pastreze identitatea etnica (biserica si scoala), comunitatea romaneasca din Criseni s-a contopit treptat cu masa populatiei secuiesti.

Criseni a apartinut din sec. XVIII si pana in prima jumatate a sec. al XX-lea de biserica din Bodogaia. Astazi, cei cinci credinciosi romani apartin parohiei Praid.

Carti Ortodoxe

Cuprins