Tufalau


Tufalau

Satul Tufalau apartine comunei Borosneu Mare, fiind situat pe malul stang al Raului Negru, la 10 km de Sfantu Gheorghe, pe DJ 121.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului se semnaleaza urmatoarele descoperiri arheologice: o asezare eneolitica in care s-a gasit ceramica pictata cu negru si ceramica asemanatoare cu aceea din stratul superior de la Ariusd; pe drumul dintre Tufalau si Brates, s-a gasit, in 1840, intr-un vas, un important tezaur de aur. Greutatea intregului tezaur ar fi fost de 3 kg. Depozitul apartine mai degraba inceputului primei epoci a fierului decat sfarsitului epocii bronzului. Este unul din cele mai spectaculoase tezaure de aur din Europa; alcatuit din peste 400 obiecte de podoabe din aur, printre care figureaza si un topor de aur considerat de specialisti ca fiind
printre cele mai deosebite obiecte preistorice de aur din lumea europeana. Acest tezaur este expus la "Naturhistorisches Museum" din Viena.

Prima atestarea documentara: 1567, Czoffalwa.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Czufalo [Tufalau]; 1850, Czufaleu [Tufalau]; 1854, Tufalau.

In lustra din 1614 sunt conscrise in Tufalau urmatoarele familii de romani: Raduly Mihali - jeler, Sztojka Balas, Olah Istvan, Olah Tamas, Olah Sztancsul.

Conscriptia urbariala din 1820 precizeaza ca jude al satului era Vaszi András si printre jurati figureaza si Stefán Joseff.

Comunitatea romaneasca din Tufalau a fost deznationalizata inca la inceputul sec. al XIX- lea. Dupa 1992, apare ca localitate distincta satul Valea Mica.

Carti Ortodoxe

Cuprins