Manastirea Marcus


Manastirea Marcus

Manastirea Marcus este situata in perimetrul localitatii Marcus, la o distanta de 19 km de Sfantu Gheorghe si 22 km de Brasov. Sfanta Manastire este amplasata in preajma padurilor dese ale Clabucetelor Intorsurii, in muntii Carpatilor de curbura, pe o colina deasupra satului Dobarlau - fiind vizibila de la mare distanta. Locul amplasarii este de o deosebita frumusete, oferind o superba imagine asupra intregii Tari a Barsei.

Manastirea existenta astazi in Marcus s-a ridicat pe locul unui vechi schit ortodox, care a fost distrus de generalul Bucow la 1700. Primele incercari de ridicare a unei noi biserici s-au facut in timpul regimului comunist, cand, dupa anul 1952, s-a ridicat o mica biserica, din pacate repede demolata din dispozitia autoritatilor comuniste. Maica Suzana Comsa, care impreuna cu cativa credinciosi au ridicat aceasta biserica demolata in 1973, a fost arestata si purtata prin instantele judecatoresti si inchisorile comuniste.

In anul 1991, maica Serafima Comsa, nepoata Suzanei Comsa, revine de la Manastirea Brancoveni - judetul Olt, unde vietuia, si in baza aprobarii primite si a delegatiei din 14 iunie 1991 date de catre Arhiepiscopia Sibiului, incepe colectarea de bani si materiale in vederea construirii actualei manastiri.

In anul urmator, in ziua de 17 mai 1992, in Duminica Slabanogului, se pune piatra de temelie si se sfinteste locul unde este inaltata astazi manastirea. Slujba de sfintire a fost savarsita de Prea Sfintitul Serafim Fagarasanul, Episcop al Arhiepiscopiei Sibiului, viitorul Mitropolit al Germaniei, in prezenta unui sobor numeros de preoti. Manastirea are doua hramuri: "Sfintii Romani" si "Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului". In ea vietuiesc in prezent 12 calugarite, doi preoti calugari slujitori ai altarului, avand ca stareta pe maica Serafima Comsa.

Dupa 1989, manastirea Marcus a fost prima construita in judetul Covasna. La construirea ei si-au adus contributia localnicii, credinciosii din Dobarlau, Marcus, din satele invecinate si din zona Intorsurii Buzaului. De la infiintarea Episcopiei au continuat lucrarile de constructie si amenajare a manastirii si s-au executat lucrari de pictura de catre pictorul Ovidiu Preotescu. Complexul monahal de la Marcus cuprinde: biserica, un altar de vara, chilii si anexe. Spre complex exista un drum de acces pentru autovehicule pe soseaua asfaltata.

Prin participarea la cele doua hramuri ale manastirii a parintelui episcop Ioan si a preotilor din zona, numarul credinciosilor participanti a crescut foarte mult de la an la an. Situata geografic intre Tara Barsei si tinutul Covasnei, manastirea a devenit o punte de legatura intre credinciosii din eparhie si cei din partile Brasovului, care vin in numar mare la slujbe si la cele doua hramuri.

Accesul la manastire se poate face din trei directii: din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la pasarela comunei Harman spre Intorsura Buzaului, pana la comuna Teliu, de unde mai sunt 4 km; din soseaua Brasov-Onesti, prin ramificatia de la Ozun, de unde mai sunt 9 km; din soseaua Buzau-Brasov, prin ramificatia din comuna Teliu spre Sfantu Gheorghe, de unde mai sunt 4 km.

Printre sponsorii generosi ai manastirii se numara: A.R.A.S. SRL Brasov, Ocolul Silvic Covasna, Directia Silvica Judeteana, Tricomserv - Sfantu Gheorghe. Cu binecuvantarea P.S. Ioan, din initiativa maicii starete Serafima, pe langa manastire se va infiinta un Centru pentru sprijinirea copiilor fara parinti sau aflati in nevointa "Sfanta Iustina".

Carti Ortodoxe

Cuprins