Mereni

 

Mereni

 

Satul Mereni apartine comunei Lemnia si este situat la poalele Muntelui Sfantu-Mihai si la o altitudine de 607 m, pe DJ 114.

 

Prima atestare documentara: 1567, Almas.

 

Denumiri istorice romanesti: 1787, Merisor [Merisor]; 1850, Almasu [Almasu]; 1854, Almas.

 

In 1602, in Mereni este consemnat un Nicolae Avram (Abram Miklos), care depune juramant de credinta pentru imparat si rege.

 

In lustra din 1614, ordonata de principele Transilvaniei Gabriel Bethlen, figureaza, in Mereni si urmatorii locuitori: Abram (probabil romanul Avram), Huria Gaspar - libertin, Olah Fodor - iobag, strain, Boti Radulj si Domota Janosne - jeleri. In 1614 locuitorul Abram Gergely figureaza ca primipilus, de conditie libera. In 1635 apar consemnati: Miklos, fiul lui Abram Gergely; Tamas, fiul lui Abram Andras; Gyorgy, Andras, Demeter si Miklos, fiii lui Abram Lorincz. In conscriptia romanilor din 1699 sunt atestati urmatorii capi de familie romani: Bartalyis, Olah Miklos, Bukur Mihaly, iar in conscriptia urbariala din 1820 este pomenit judele satului, Romany Miklos.

 

In dictionarul geografic al lui Ignaz Lenk von Treuenfeld de la 1839, localitatea Mereni este mentionata drept "sat locuit de graniceri secui si de romani". Tot el mentiona ca grecocatolicii

din Mereni apartineau bisericii (romanesti) grecocatolice din Lemnia.

 

 Credinciosii romani apartin astazi parohiei ortodoxe din Bretcu. In Mereni este nascut Kelemen Frigyes (1924-1979), profesor, doctor al Universitatii din Iasi (1963), lucrarea de doctorat si-a sustinut-o sub conducerea profesorului academician Stefan Procanui. Publica studii de fizica in limba romana, maghiara, germana si franceza. Coautor la Probleme de mecanica (1974).

Carti Ortodoxe

Cuprins