Cusmed


Cusmed

Localitatea Cusmed apartine comunei Atid si este situata in partea superioara a vaii Cusmedului, aproape de cumpana apelor Tarnavei Mici, la o altitudine de 450-500 m si la 24 km de Cristuru Secuiesc, pe DJ 135.

Vestigii arheologice. De pe teritoriul satului provine un carucior votiv de bronz, datand de la sfarsitul epocii bronzului. S-au mai descoperit vase modelate cu mana si roata, fragmente de cesti, borcane, cani, oale etc. Pe baza materialului descoperit, arheologii incadreaza asezarea in perioada sfarsitul sec. II i. Hr.- sec. I d. Hr. In 1857 s-a gasit un denar roman emis in anul 50 i. Hr. de Manius Atilius Glabrio, un denar roman republican si o tetradrahma, imitatie Filip al II-lea. Se mai presupune existenta pe teritoriul satului a unui turn roman.

Prima atestare documentara: 1333, sacerdos de Kusmend.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Medser [Medser]; 1850, Kusmed [Cusmed]; 1854, Cusmed.

Conscriptia din 1700-1702 a scaunului Odorhei mentioneaza si pe Martin Romanul (olah) locuitor liber din Cusmed. Intr-un document din 1771 figureaza un iobag pe nume Iacob Ros, locuitor roman in Cusmed. Romanul Luca Boda din Cusmed a studiat la Blaj in 1774.

In conscriptia romanilor de la 1783 sunt mentionati in Cusmed urmatorii capi de familie: Bokor Szavuly, Major .odor, Vaduva lui Michalis Herélt, Vaduva lui Demetrii Veress, Katona Istvan, G. Karatson Mihaly, Tekeres Gyurka, Antsa Péter, Veress .omas, Bokor Mihaly, Herélt Janos.

Tot in Cusmed (Küsmödön) locuiau tot atunci romanii: Ansa Péter, Karacson Mihalj, Bokor Mihalj, Bokor György, Bokor Andras, Moldvan Péter, Tekeres György, Tekeres Mihalj, Kerekes Janos, Bocskoros Tamas, Bokor Szavulj, Pora Todor, vaduva lui Veres Janos, vaduva lui Blotar Mihaly, Lupulj Mihalj, Kis Katona Istvan, iar romani uniti: N[agy] Katona Jstvan. In total (cu sotiile si copii), 49 de suflete.

Tot in 1783 este mentionat in Cusmed un nobil roman greco-catolic, pe nume Stefan Catone.

In 1785, la romanul Ioan Pora din Cusmeni s-a gasit o flinta, in contextul confiscarii armelor de la iobagi dupa rascoala lui Horea.

Statistica demografica demonstreaza si in cazul Cusmed existenta unei comunitati distincte de romani in secolele XVIII-XIX si inceputul sec. XX, care a disparut complet, in lipsa institutiilor care sa-i pastreze identitatea (biserica si scoala).

Si din informatiile invatatorului Matei si ale notarului Muresan, intelectuali romani care au functionat in Atid in perioada interbelica, redate in cronica pr. protopop Ioan Boian, in sec. al XIX-lea, reiese ca "din lipsa de preot si in urma darmarii bisericii romanesti, credinciosii ortodocsi au fost atrasi la calvinism".

Invatator in Cusmed era, in 1936, C. Dragomirescu, transferat apoi la Criseni.

In localitatea Cusmed s-a nascut si Kovacs György (27 martie 1911), prozator si publicist.

Carti Ortodoxe

Cuprins