Cultura Boian


Cultura Boian

Descoperiri ale culturii Boian sunt destul de numeroase in sud-vestul Transilvaniei. Unele din acestea au fost atribuite culturii Precucuteni I, altele, cum sunt cele de la Feldioara, apartin fazei Giulesti si elemente ale fazei Vidra (etapa mai evoluata) ale culturii Boian.

Materiale Giulesti sunt amintite si la Ariusd, nivel V, in nivel Cucuteni A. In sondajele noastre de la Let (mai sus profilul stratigrafic) se constata anterioritatea descoperirilor Giulesti fata de cele cucuteniene, deoarece apar in complexe separate, amestec fiind sesizat doar in strat din cauza complexelor care se intretaie, situatie posibila si la Ariusd, niv. V. Descoperiri ale culturii Boian, numai in judetul Covasna, sunt cunoscute in peste 8 statiuni: Cernat, Covasna, Reci, Petriceni, Turia, Valcele,  iar in Harghita apar la Bancu - "Paraul Fisag", Ciucsangeorgiu - tot pe Paraul Fisag, dar numarul lor trebuie sa fie mai mare, cele nesigure au fost considerate simplu, ca neolitice.

Ceramica culturii Boian este de buna calitate, bine arsa, apar specii cu luciu metalic. Decorul este uneori excizat si incrustat cu materie alba, cu efecte deosebite, dar acestea nu ajung la finetea descoperirilor din Muntenia sau a celor din cultura Vadastra, din sudul Olteniei. Caracteristice acestei civilizatii sunt unele altarase de cult decorate cu excizii si incrustate cu materie alba.

Carti Ortodoxe

Cuprins