Fotos


Fotos

Satul Fotos apartine comunei Ghidfalau. S-a format in 1899, prin contopirea a doua sate mai mici: Fotos (in partea de nord a Campului Frumos) si Martanus (aflat in valea paraului cu acelasi nume), la o altitudine de 600 m.

Vestigii arheologice. In vatra satului s-au identificat fragmente de vase ornamentate cu incizii, cu butoni, fragmente neornamentate si un fragment de vas lucrat la roata, datand din a doua epoca a fierului. In punctul numit la "Locul Spart" s-a descoperit un fragment de topor de piatra. In locuri neprecizate s-au descoperit topoare de piatra, ceramica lucrata cu mana si chirpici ars, apartinand culturii Cotofeni, un pumnal de bronz, lung de 0,14 m din epoca bronzului si un sestert de la Traian. In gradina unui locuitor s-au descoperit doua topoare de piatra, perforate, datand probabil din epoca neolitica.

Intamplator, in 1952, in gradina din fata casei unui localnic s-a descoperit o cana dacica cenusie, lucrata cu roata ce continea 280 denari romani de argint datati intre 172-151 i. Hr. si 14-37 d. Hr., ultimile fiind patru monede din timpul lui Tiberius.

Prima atestare documentara: 1407, Fothos [Fotosu], 1760- 1762, Martanos; Denumiri istorice romanesti: 1787, Fotosu; 1850, Fotos [Fotosu], Martonu; 1854, Fotos. In conscriptia din 1699, in Fotos sunt mentionati doi capi de familie romani: Ioan Romanul (Olah Janos) si Vasile Romanul (Olah Laslo). Istoricul Ion I. Russu mentioneaza in localitate urmatoarele antroponime romanesti: Bacs, Balo, Berszau, Boer, Dan, Kolcza, Olah, Raduly, Sorban, Stefan, Zsunkuj etc.

Carti Ortodoxe

Cuprins