Grupul Zabala


Grupul Zabala

In sud-estul Transilvaniei, prima etapa a epocii bronzului timpuriu este documentata prin descoperirile de la Zabala, jud. Covasna. Aici, pe "Movila Tatarilor", a fost descoperita si partial cercetata o asezare fortificata cu sant de aparare.

Depunerile din epoca bronzului au fost puternic afectate de eroziune, lucrari de exploatare a nisipului, dar si de o necropola medievala. Materialul recoltat prezinta numeroase fragmente ceramice, figurine zoomorfe si unelte de piatra si os. In cuprinsul asezarii a fost descoperit si un mormant din epoca bronzului - un individ inhumat in pozitie chircita pe partea stanga cu capul spre sud-est, avand ca inventar funerar un vas ceramic. Pornind de la aceste descoperiri, Székely Zoltán a introdus in circuitul stiintific notiunea de cultura Zabala.

Deocamdata asezarea de la Zabala ramane singura din sudestul Transilvaniei apartinand culturii careia i-a dat numele. Vestigii similare celor de la Zabala se cunosc in sud-vestul Transilvaniei (grupul Livezile) si in vestul Moldovei (grupul Aldesti). De obicei, grupul Zabala este sincronizat cu faza a doua a culturii Cotofeni, insa avand in vedere faptul ca grupul Livezile succede fazei a doua a acestei culturi, precum si posibila existenta in sud-estul Transilvaniei a descoperirilor din faza a doua a culturii Cotofeni, nu se exclude posibilitatea unei incadrari mai tarzii. Descoperirile de la Zabala, grupul Livezile si Aldesti apartin, dupa toate probabilitatile, aceleia si entitati culturale de origine sudica, a carei comunitati, sub presiunea populatiilor nord-pontice, au fost nevoite sa se retraga in Transilvania. Dupa toate probabilitatile, acest grup a constituit una dintre componentele ce au contribuit la de formarea culturii Schneckenberg.

Carti Ortodoxe

Cuprins