Cultura Precucuteni


Cultura Precucuteni

Descoperiri ale culturii Precucuteni au fost facute in numeroase statiuni, sondate in special de Zoltán Székely, la Eresteghin si Turia (sondaj 1968: Turia, pe terenul Bisericii reformate, unde au aparut materiale din faza timpurie a culturii Precucuteni). Asemenea descoperiri sunt cunoscute si la Sfantu Gheorghe, apartinand fazei Precucuteni I.

Materiale Precucuteni II apar la Alba Iulia, Bancu, Bradut, Casolt, Calnic, Daia Romana, Ghirbom, Halchiu, Pianu de Jos, Poiana in Pisc, Mihalt, Ocna Sibiului, Petresti, Rahau, Tartaria si Turdas. Cel mai adesea acestea sunt asociate unor materiale Petresti timpurii.

In judetul Covasna sunt cca. 5 statiuni atribuite culturii Precucuteni la: Eresteghin si Moacsa, Sfantu Ghorghe - "Cetatea Cocostarcului" si in oras, pe Strada Váradi, unde au fost descoperite trei schelete, Let s.a., in vreme ce in judetul Harghita sunt doar la Bancu, desi numarul lor trebuie sa fie mai mare.

Caracteristica fazei timpurii este ceramica cu decor excizat, de cele mai multe ori in forma unor dinti de lup dispusi pe doua sau mai multe siruri, asociata cu linii incizate, benzi incizate inguste, incizii cu puncte, pliseuri si caneluri. In sapaturile lui Z. Szekely de la Eresteghin a fost descoperita o locuinta cu vatra patrulatera pe mijlocul peretelui vestic, de 1x0,75 m, o groapa si un cuptor de paine. Datele publicate sunt deosebit de importante, deoarece se pare ca locuinta avea podeaua si vatra suspendata.

Ceramica uzuala era amestecata cu cioburi pisate, ca forme fiind vasul borcan, iar ca decor barbotina organizata. Ceramica semifina si fina are amestec nisipos, cioburi pisate sau resturi organice formele sunt profilate, pahare capace, iar decorul consta din ornamente excizate incrustate cu alb, incizii, apasari, motiv in tabla de sah si multe altele.

Descoperirile de la Eresteghin, Ciucsangiorziu si Turia sunt importante deoarece ele difera de etapa Precucuteni I din Moldova. Materialele din Transilvania de sud-est sunt de factura mai buna. Impresia pe care ne-o lasa aceste descoperiri (in special cele vazute la Turia) este geneza lor din descoperiri de tip Giulesti sau elemente inrudite, de aceea credem ca geneza culturii Precucuteni are loc undeva si in sud-estul Transilvaniei (Eresteghin si Turia) si se datoreaza unor influente sudice.

Carti Ortodoxe

Cuprins