Institutii identitare fundamentale


Institutii identitare fundamentale

Mai mult ca in oricare alta parte a tarii, in sud-estul Transilvaniei, Biserica Ortodoxa s-a identificat atat cu idealul crestin, cat si cu cel national. In structurile oficiale, in constiinta publica si in viata cotidiana, biserica ortodoxa, respectiv biserica greco-catolica, erau receptate ca "biserica romaneasca" (valaha), in vorbirea curenta statuandu-se termeni precum "religia romaneasca" (valaha), "cimitirul romanesc", "preotul roman" iar comunitatile romanesti locuiau de regula in preajma bisericilor, pe "ulita romaneasca" sau in "cartierul romanesc". Insisi credinciosii romani isi declarau apartenenta la "legea romaneasca", iar cei care isi pierdeau limba, spuneau raspicat: "en oláh vagyok" (eu sunt roman).

Institutie fundamentala pentru pastrarea si afirmarea identitatii nationale, Biserica a generat si a coagulat in jurul sau o intensa viata comunitara. S-a constituit in purtatoarea de cuvant cea mai credibila a obstilor parohiale in relatiile acestora cu autoritatile administratiei locale si centrale, cu ierarhia ecleziastica, si cu reprezentantii celorlalte confesiuni, si ai societatii civile, in general.

De aceea, aspectele vietii bisericesti din eparhia Covasnei si Harghitei, petrecute de-a lungul secolelor, in istorie si contemporaneitate sunt abordate, in prezentul volum, intr-un studiu separat. Aici, sunt trecute in revista momente principale din istoria bisericilor romanesti din zona, cu luminile si umbrele lor, organizarea bisericeasca inainte de 1994 (cu mentionarea protopopiatelor ortodoxe si greco-catolice si a protopopilor ce le-au condus in decursul vremii), pagini din istoria Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei si, in final, cateva schite de portret ale P.S. Ioan Selejan, in care membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, alte personalitati ale vietii publice stiintifice si culturale, nationale si locale, au creionat trasaturi definitorii ale personalitatii intaistatatorului tinerei Episcopii, la implinirea varstei de 50 de ani. Vor mai fi prezentate nu numai episoade care au precedat infiintarea noii episcopii, ci si cele prilejuite de inscaunarea intaiului ierarh, fiind astfel evidentiate, fie si succint, datele care permit intelegerea a ceea ce a insemnat pentru romani noua eparhie a Covasnei si Harghitei, institutie prin care se asigura "restaurarea fiintei nationale prin biserica".

Carti Ortodoxe

Cuprins