Pachia


Pachia

Satul Pachia apartine comunei Brates si se afla pe malurile raului Covasna, la o altitudine de 540 m, pe DJ 121. Prima atestare documentara: 1567, Pake.

Denumiri istorice romanesti: 1733, Pakia [Pachia]; 1787, Pákéu [Pacheu]; 1850, Pakea; 1854, Pache.

Lustra din 1614 inregistreaza in Pachia si pe un Stanciul Romanul din Muntenia, slujitor (Olah Sztancziul hauaselui fi).

Conscriptia din 1699 a romanilor din Trei Scaune mentioneaza in Pachia pe urmatorii sapte capi de familie cu numele Olah: Gergely, Tamas, Janos senior, Janos, Vaszilly, Neguly si Stojka. Un document din 1829 aminteste de romanii: Bokor Mihai si Bucur Andras din Pachia.

Si in Pachia, comunitatea romaneasca distincta din secolele XVII-XVIII s-a pierdut treptat in masa de secui, neavand institutii care sa-i protejeze si sa-i cultive identitatea etnica: biserica si scoala.

Intr-un document al armatei romane se relateaza ca in Pachia s-a comis o crima ingrozitoare in anul 1944: "La data de 28 august 1944, trupele germane au adus cu ele niste oi din Muntii Covasnei si doi tineri ciobani romani. Ajungand in comuna pe la orele 17, ei au fost primiti de primar si de o multime de locuitori. La ora 18,30, germanii, in cardasie cu primarul si cu unii dintre locuitorii secui ai comunei, au inceput a maltrata in mod groaznic pe cei doi tineri ciobani, unul de 18, celalalt de 19 ani. Cineva, dintre cei care-i linsau in mod salbatic, a pus franghia la gatul romanilor nevinovati, apoi unii trageau de franghie, altii ii trageau de picioare, pana au murit ca martiri ai neamului lor. Dumnezeu sa-i odihneasca pe martiri si sa-i ierte pe ucigasii lor!" - se spune in document.

Astazi credinciosii romani din Pachia apartin parohiei Valea Mare.

Carti Ortodoxe

Cuprins