Ineu


Ineu

Satul Ineu apartine comunei Carta si se afla la 24 km de Miercurea Ciuc. Teritoriul satului este impartit in doua de raul Olt.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului au fost descoperite: un topor de piatra si fragmente ceramice Wietenberg, ce atesta existenta unei asezari din epoca bronzului. De la sfarsitul epocii bronzului si inceputul epocii fierului s-a identificat ceramica Santana de Mures. In acelasi loc s-au mai aflat materiale (ceramica) din prima epoca a fierului si materiale dacice de epoca Latcne. Din perioada dacica s-au descoperit fragmente de vase modelate cu mana si roata, un vas de provizii, un instrument de netezit ceramica (fragmentar), fusaiole si cute de piatra (sec. II i. Hr. - I d. Hr).

Prima atestare documentara: 1334, sacerdos de Sancto Johanne.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Juon [Iuon]; 1850, Jenofaleu [Ieniofalau]; 1854, Inofalau.

In lustra din 1614, ordonata de principele Gabriel Bethlen, sunt mentionati jelerii Petre Romanul (Olah Peter) si Ioan Romanul (Olah Janos), iar lustra din 1658 inregistreaza si pe un Toma Fagarasanu (Fogarasi Tomas).

In "Conscriptio Domestica" din 1750 figureaza si iobagii: Daniel Opre, Ioannes Pap, Michael Olah, Volfgangus Gursul, Matthias Pap, Matthias Gursul, Michael Barosan, Ioannes Olah.

Savantul Ion I. Russu reda un document in care se pomeneste de romanul "Farkas Vaszi din Ivanyos, care locuieste acolo unde numitul roman Gligor isi avusese casa, celalalt nume nu i-l stim si a plecat in Moldova".

Statisticile demografice demonstreaza, si in cazul Ineului, drama unei comunitati romanesti, atat de distincta in secolele XVIII-XIX, care a fost contopita in masa secuiasca, masiv dupa Revolutia de la 1848 pana la 1918 si dupa Dictatul de la Viena.

Credinciosii romani din Ineu au apartinut, in secolele XVIII-XIX, parohiei Sandominic, iar astazi apartin parohiei Balan.

Invatatorul Ilie Gruia din Ineu-Ciuc a publicat in revista Scoala Noastra din Miercurea-Ciuc (numarul din ianuarie 1933) un documentat articol intitulat Conducerea de sine a elevilor. Din 1936, a fost invatator in Ineu si Alexe Costin.

Carti Ortodoxe

Cuprins