Lunca Marcusului


Lunca Marcusului

Localitatea Lunca Marcusului apartine comunei Dobarlau si este situata pe cursul inferior al Tarlungului, la confluenta paraurilor Teliu si Dobarlau.

Satul este format prin roirea populatiei din localitatile Marcus, Dobarlau, Lunca Ozunului si Bacel. In 1954 era catun al satului Marcus. Pana in anul 1999 cei 470 de credinciosi au primit serviciu religios din partea preotilor din parohiile Marcus si Bacel. In luna martie 1999 s-a format primul comitet de initiativa alcatuit din 20 de membri (condus de Mihai Vranceanu, fost viceprimar), care a solicitat printr-o cerere adresata Protopopiatului Ortodox din Sfantu Gheorghe si Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, infiintarea parohiei Lunca Marcusului si construirea unei biserici. Terenul pentru constructia bisericii reprezinta o donatie din partea familiei Nicolae Adam si sotia Elena, avand o suprafata de 0,20 ha.

La data de 25 aprilie 1999, cu participarea Prea Sfintitului Ioan si a unui un sobor de preoti, in prezenta comunitatii satului si a unor invitati din judet, s-a savarsit sfintirea locului unde urmeaza sa se ridice lacasul de cult. Lucrarile au inceput pe baza proiectului elaborat de arhitectul Virgil Florea din Sfantu Gheorghe, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei si prin contributia credinciosilor localitatii.

In primavara anului 2000, familia Eugenia si Ioan Negrea a donat spre folosinta, parohiei nou infiintate, o casa de locuit cu toate dependintele, pe un termen de 18 ani. In aceasta cladire a fost amenjata o capela ortodoxa pentru desfasurarea serviciilor religioase, pe care Prea Sfintitul Ioan, in ziua de 23 aprilie 2000, a sfintit-o, primind hramul "Sfantul Gheorghe".

In luna august 2000 este numit preot Dorin Gheorghe Ciobanu, venit prin transfer de la parohia Micfalau. Pe baza fondurilor colectate se continua lucrarile de constructie la noua biserica. In sat functioneaza o scoala primara si un camin cultural. In anul scolar 1999/2000 au fost inscrisi la scoala (cu predare in limba romana) 20 de copii, din care 10 in ciclul prescolar si 10 in cel primar (invatatoare Ioana Vranceanu, Rodica si Mariana Calitu).

Toti locuitorii satului sunt romani. Marile sarbatori crestine prilejuiesc frumoase traditii si obiceiuri pe care le intalnim si in satele invecinate.

Carti Ortodoxe

Cuprins