Eneoliticul


Eneoliticul

Epoca eneolitica este marcata de o mare dezvoltare a metalurgiei aramei. Din acest punct de vedere, Transilvania si Banatul sunt deosebit de bogate in surse si descoperiri de obiecte de cupru si sare, determinante pentru acele vremuri. In aceasta epoca sunt sesizate numeroase migratii si influente sudice (Vinca C1, Vinca C2, grupul Foeni), este foarte posibil ca sa fie si altele in Bazinul Dunarii inferioare, din pacate neprecizate, care procese contribuie la geneza si difuziunea metalurgiei aramei. Asemenea influente sunt de presupus si pentru zonele de est ale Transilvaniei. Relatiile cu Orientul Apropiat sunt stranse, avem descoperiri identice cu cele de tip Precucuteni III, ce confirma existenta unor relatii reciproce.

Conditiile si bogatiile naturale in surse de cupru nativ, preferat in metalurgia aramei din primele etape, au favorizat dezvoltarea extraordinara a prelucrarii aramei in aceste zone, dar si a unor stralucite civilizatii (Ariusd-Cucuteni).

Dintre acestea, cele mai importante descoperiri eneolitice sunt cele apartinatoare culturii Ariusd-Cucuteni, civilizatie deosebita prin creatiile ei artistice (in special in domeniul civilizatie. Analizele recente ale unor obiecte si mostre de cupru nativ din diferite zacaminte din Transilvania si Europa au aratat, neindoielnic, apartenenta locala, transilvaneana a majoritatii topoarelor si obiectelor masive de arama. Doua dintre surse se detasau: cele din Apuseni (Baiut si Criscior) si cea din Carpatii Rasariteni, din zona minelor Balan.

Carti Ortodoxe

Cuprins