Podu Olt


Podu Olt

Satul Podu Olt apartine in prezent comunei Harman, judetul Brasov. Pana in anul 1983, localitatea Podu Olt a apartinut parohiei ortodoxe din Dobolii de Jos.

In anul 1985, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului si al credinciosilor, s-a pus piatra de temelie a noii biserici. Construita in forma de corabie, din piatra si caramida, cu hramul Inaltarea Domnului Iisus Hristos, biserica a fost sfintita de catre I.P.S. dr. Antonie Plamadeala impreuna cu un sobor de preoti, la 25 octombrie 1987. Proiectul a fost elaborat de arhitectul Iosif Popica si pus in opera de Intreprinderea de Constructii Brasov. Printre ctitorii sfantului lacas se afla Areta Axente, Aurelia Corbu impreuna cu epitropii si consilierii Nicolae Bene, Alexandru Bagiu, Iosif Plesa, Gheorghe Ghisan, Ioan Bene, Gheorghe Moldovean, Nicolae Tomi, Gheorghe Plesa, Ilarie Iuga s.a.

Pictura bisericii este realizata in fresca de catre pictorul Vasile Munteanu din Covasna. Cele 12 ferestre metalice duble, cu vitralii, au fost realizate de maestrul Parvu de la Patriarhia Romana. Iconostasul si restul mobilierului din biserica a fost executat de Gafton Dumitru din Targu Neamt. Preot slujitor in parohie este Simion Solovastru, care a avut o contributie deosebita la ridicarea sfantului lacas, la realizarea unei pastoratii exemplare si la intreaga viata spirituala, culturala si comunitara din localitate.

Dupa infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, parohia Podu Olt a trecut, prin hotararea unanima a credinciosilor la nou infiintata Episcopie (desi satul apartine in continuare administrativ de comuna Harman, judetul Brasov, comuna ce apartine de Arhiepiscopia Sibiului), acestia simtindu-se legati sufleteste de vechea lor comuna si parohie de care au apartinut odinioara. Cu ocazia sarbatorii Invierii Domnului Iisus Hristos, in anul 1999, P.S. Ioan Selejan a oficiat slujba Vecerniei Invierii in parohia Podu Olt.

Carti Ortodoxe

Cuprins