Imeni


Imeni

Satul Imeni apartine comunei Catalina, fiind situat pe DJ 121, pe paraul Ghelinta, la o altitudine de 549 m, la 3 km sud de Catalina, pe DJ 121.

Vestigii arheologice. In 1902, pe teritoriul cimitirului reformat al satului, aflat pe malul stang al Raului Negru, la sud de sat, s-a descoperit un material ceramic bogat, apartinand culturii Starcevo-Cris. Tot pe teritoriul satului s-au mai identificat materiale apartinand culturii Noua, un depozit de bronzuri datand din Hallstatt A, cercei de aur datand din epoca bronzului sau inceputul epocii fierului si margele atribuite epocii romane.

Prima atestare documentara: 1561 Imecsfalva, Imeczfalva.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Emetsá [Emecsa]; 1850, Emetsa [Emecea]; 1830, Emitscha [Emicea], 1854, Imecifalau.

Un document din 1561 mentioneaza in Imeni familia Luca
(Luka) si Luka Anna cu doua fice.

Lustra din 1614, ordonata de principele Gabriel Bethlen, inregistreaza in Imeni un drabant pe nume Luka Daniel si pe un altul pe nume Olah Balas. Documente din 1635 pomenesc pe fiii lui Luka Daniel: pe nume Janos si Andras si pe jelerul Olah Ztan, Fogarasfeoldi fi - originar din Tara Fagarasului.

In conscriptia din 1699 sunt mentionate familiile romanesti: Szocs Ferenc, Olah Daragus, Molnar Janos, Krisan Janos, Olah Demeter, Flore Molduvan, Kerekes Sandor, Valah Janos, Todor Molduvany, Olah Gergely. Asadar un roman era blanar (szocs), unul morar (molnar) si unul rotar (kerekes).

Conscriptia urbariala de la 1820 inregistreaza printre juratii satului si pe: Dobra Miklos, Dobra Joseff, Opra Ferentz.

Istoricul Ion I. Russu a consemnat in Imeni urmatoarele antroponime romanesti: Bali, Barics, Boricza, Czipa, Dobra, Koszti, Opra, Paja etc.

Austriacul Ignaz Lenk von Treuenfeld mentiona, in Lexicon-ul sau aparut la Viena in 1839, ca greco-catolicii din Imeni apartineau bisericii (romanesti) greco-catolice din Ghelinta.

In secolele XVII-XVIII, in Imeni traia o comunitate distincta de romani, comunitate care si-a pierdut cu timpul identitatea etnica.

Credinciosii ortodocsi din satul Imeni apartin azi parohiei Targu Secuiesc.

Carti Ortodoxe

Cuprins