Malnas - Bai


Malnas - Bai

Statiune balneara, Malnas-Bai apartine de comuna Malnas, fiind situata intre Muntii Baraolt si Bodoc, la 22 km nord de Sfantu Gheorghe, la o altitudine de 565 m.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul localitatii s-a identificat o asezare intarita cu sant dublu al carui strat principal apartine culturii Ariusd-Cucuteni. In stratul de deasupra s-au gasit fragmente ceramice apartinand culturilor Cotofeni, Schneckenberg si Wietenberg. La "Platoul nisipos" s-a descoperit o alta asezare Cucuteni-Ariusd, suprapusa de doua asezari Cotofeni si Wietenberg. Sunt surprinse aici patru niveluri de locuire, marcate de locuinte sau alte constructii. Toate aceste niveluri sunt incadrate in faza Cucuteni A. Aici au fost identificate numeroase obiecte: un topor de piatra, un topor de bronz cu gaura transversala, un varf de lance de fier si mai multe fragmente ceramice din neolitic, din epoca bronzului si dacice, un topor de piatra lustruit, perforat, datand probabil din neolitic si ceramica din epoca bronzului, precum si un ciob ornat cu snur apartinand culturii Schneckenberg. In cuprinsul localitatii s-au mai identificat: fragmente de vase cu doua torti, probabil din epoca bronzului, fragmente de vase dacice cu proeminente si un depozit de bronzuri, o secera si un celt de bronz din epoca bronzului tarziu.

Prima atestare documentara: 1913, Málnásfurdos (Baile Malnas).

Localitatea s-a dezvoltat ca statiune balneo-climaterica binecunoscuta indeosebi prin izvoarele de apa minerala si emanatiile de gaze mofetice. De-a lungul timpului, numeroase personalitati ale culturii si stiintei romanesti au urmat cure de tratament balnear aici (poetul Ion Minulescu, criticul literar Perpesscius s.a.).

Sunt cunoscute vilele construite in statiune de catre personalitati si institutii publice romanesti (printre care si Protopopiatul Ortodox Sfantu Gheorghe), cladiri care au fost nationalizate dupa 1948. Pana in ultimii ani, statiunea a fost frecventata de turisti atrasi de efectele tamaduitoare ale apelor minerale de aici. In anul 1982 este infiintata parohia ortodoxa din Malnas Bai. Timp de doi ani, ea a fost administrata de parohia din Micfalau.

La 1 noiembrie 1984, in parohie este numit preot cuviosul parinte ieromonah Gavril Todea, vietuitor pana atunci la Manastirea Cocosu, din Arhiepiscopia Tomisului si Dunarii de Jos. Tot in acel an s-a reusit cumpararea casei parohiale, unde se va amenaja o capela-paraclis de rugaciune, ce va fi sfintita la 31 mai 1987, de catre Prea Cuviosul Parinte Dionisie Dan. Alaturi de aceasta capela se va ridica o clopotnita de lemn.

In anul 1991 s-a inceput constructia noii biserici, pe locul capelei, care a fost demolata. Lucrarile de constructie au durat doi ani, noua biserica fiind sfintita la 5 septembrie 1993, de
catre Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului.

Hramul bisericii este "Nasterea Maicii Domnului", asa cum rezulta si din pisania inscrisa pe Sfanta Evanghelie: "Am savarsit sfintirea bisericii cu hramul Nasterea Maicii Domnului din Malnas Bai, pastorita de protosinghel Gavril Todea, ctitorul bisericii. Chem harul Domnului peste toti cei care au frica de Dumnezeu si buna cucernicie, vor intra si se vor ruga intransa".

Constructia bisericii s-a realizat de mesterul Nitu Gheorghe din Floroaia Mare, ajutat de un grup de mesteri zidari. Biserica este pictata in stil neo-bizantin de pictorul Liviu Dumbrava din Gura Humorului. Iconostasul bisericii s-a realizat din zid, cu pictura in fresca. Usile diaconesti si
imparatesti sunt sculptate in lemn de catre un mester tamplar din Suceava. Pe iconostas se gasesc icoanele Maicii Domnului si Sfantului Nicolae. In anul 1992 s-a efectuat si pictura de pe usile diaconesti si imparatesti, realizata de pictorul M. Patrascu din Toplita.

Icoana praznicar, din foita de tabla argintata si incadrata intr-un pandativ de lemn sculptat, este realizata de mesteri bucovineni.

In fata iconostasului se gaseste un Antologhion al Maicii Domnului, reprezentand pe Maica Domnului cu Pruncul - o copie fidela dupa renumita icoana facatoare de minuni din Kazan (pravoslavnica), iar in stanga si dreapta, pe usile tripticului, sunt pictati Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Antologhionul a fost sfintit in 5 martie 1999, de catre Prea Sfintitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei.

In altar se afla cateva icoane, una cu foita de argint si aur adusa de la Muntele Athos de un crestin din Rusia, reprezentand pe Maica Domnului indurerata, icoana gasita sub daramaturile unui manastiri bombardate.

Biserica din Malnas, cu putinii sai credinciosi, a devenit un lacas de cult misionar. In anul scolar 1999/2000 au fost inscrisi la sectia cu predare in limba romana 14 copii, din care 8 in ciclul prescolar, iar 6 in cel primar.

Carti Ortodoxe

Cuprins